COS CUMPARATURI
Cost total
Nu aveti produse in cos
Cum cumpăr?
masuri de precautie
plumbul=material coroziv
predarea acumulatorilor uzati. protejati mediului inconjurator

Util

      1. MONTARE, ACTIVARE, RECOMANDARI
      
        Va rugam sa cititi cu atentie aceste recomandari, pentru a cunoaste masurile de exploatare a bateriei pe care ati achizitionat-o si mai ales obligatiile care va revin. Este necesar sa respectati regurile de protectie, pentru a va feri de posibilele accidente.

 • Alegeti corect tipul bateriei potrivita motocicletei dumneavoastra (capacitate, amperaj, dimensiuni). Intotdeauna este binevenit un plus de capacitate pentru motocicleta dumneavoastra, dar nu mai mult de 30% decat cea prescrisa de fabricant. Nu achizitionati niciodata o baterie sub necesitatile motocicletei!
 • Cititi cu atentie certificatul de garantie a bateriei si tineti cont de indicatiile referitoare la montarea, intretinerea, regimul de incarcare si conditiile garantiei.
 • Efectuati verificarea tehnica obligatorie impusa la cumparare, sau in termen de 5 zile lucratoare, respectand in totalitate intructiunile de montaj si exploatare.

a. transport

Transportul bateriilor moto se face evitand pe cat posibil socurile si vibratiile si
numai in pozitia de montare (cu bornele in sus), pentru evitarea deteriorarii lor.

b. depozitare
Bateriile livrate sunt fie uscate, cu electrolitul atasat in recipiente speciale, fie sub forma de gel (bateriile moto cu gel). Bateriile se depoziteaza in incaperi inchise si uscate, cu temperaturi intre +5 si +30 grade C, ferite de caldura, radiatii solare, acizi, baze, saruri, uleiuri, si avand dopurile bine stranse (unde este cazul).

c. incarcarea bateriei

Trebuie sa asezati bateria pe plan orizontal si sa indepartati folia protectiva de pe capac si legatura de capacele (bateriile moto high-performance) respectiv dopurile (baterii standard). Nu le aruncati, acestea urmand a fi folosite ulterior pentru sigilarea bateriei. Asezati pachetul de electrolit cu capul in jos, deasupra bateriei (bateriile HP) sau golind succesiv in fiecare celula electrolitul din recipient, pana la nivelul inscriptionat pe carcasa (bateriile standard). Apasati recipientul, fara a-l inclina si umpleti bateria cu electrolit. In cazul bateriei standard, furtunul cel gros ajuta la scurgerea electrolitului. Pe masura ce electrolitul se scurge din recipient, vor aparea bule de aer. Lasati recipientul in pozitie verticala timp de 20 de minute. Nu indepartati recipientul pana ce electrolitul nu s-a scurs in totalitate. Sigilarea bateriei se face asezand capacele deasupra orificiilor bateriei sau presand dopurile in cazul celor standard, pana ce partea superioara a capacelor ajunge la nivelul bateriei. Recomandam incarcarea pe redresor timp de 15-30 minute, inainte de montarea pe motocicleta.
     In cazul bateriilor cu gel nu este nevoie de activarea lor, ci doar de incarcare.
Pentru incarcare, polul (+) se leaga la polul (+) al sursei de curent continu (redresor), iar polul (-) al bateriei se leaga la polul (-) al sursei de curent, dupa care redresorul se conecteaza la reteaua electrica. La sfarsitul incarcarii se procedeaza in ordine inversa. Incarcarea se efectueaza cu dopurile scoase. Bateriile capsulate nu necesita scoaterea dopurilor. Timpul de incarcare variaza in functie de capacitatea in Ah a bateriei si de gradul acesteia de descarcare. Aceasta variaza in functie de gradul de descarcare a bateriei, de capacitatea acesteia si puterea redresorului. Curentul de incarcare I(A)=0,1x (capcitatea nominala abateriei, in Ah). Daca este cazul dupa incarcare se controleaza nivelul electrolitului in fiecare celula si se completeaza numai cu apa distilata pana la nivelul maxim indicat pe bacul bateriei. Nu este necesar la bateriile capsulate.

d. montare si intretinere

Va recomandam sa montati bateria intr-un service autorizat! Defectele datorate montarii defectuoase duc la pierderea dreptului la garantie.

Bateria se fixeaza pe suport astfel incat sa nu existe jocuri. Inainte de a monta (demonta) bateria pe pe motocicleta, se deconecteaza tot echipamentul electric pentru a evita scurtcircuitele accidentale . La montare, daca minusul instalatiei este la masa se va lega intai cablul (+) la polul (+) al bateriei si apoi cablul (-) la polul (-). La demontare se procedeaza in ordine inversa. In timpul exploatarii se verifica periodic nivelul electrolitului din baterie, chiar daca bateria este de tipul "fara intretinere" orificiile de aerisire ale dopurilor nu trebuie sa fie obturate. Daca nivelul acidului din baterie este sub semnul minim de pe bacul bateriei se completeaza numai cu apa distilata, niciodata cu acid sulfuric. Daca bateria este umezita si este necesara completarea cu apa distilata mai repede de o luna este semn ca plaja de tensiune a releului regulator este prea sus si bateria este supraincarcata. Daca densitatea electrolitului este scazuta sub 1,24 g/cmc inseamna ca plaja de tensiune a releului regulator este prea joasa si bateria se subincarca (incarcare insuficienta). Functionarea bateriei in regim de subincarcare (bateria incarcata sub 75%) echivaleaza cu o subdimensionare tehnica, ce conduce in timp la defectarea prin suprasolicitare. Defectul de suprasolicitare este datorat exploatarii si duce la pierderea garantiei.
Incarcarea bateriei cu peste 14,5 V conduce in timp la supraincarcare. Defectul de supraincarcare este unul de exploatare si conduce la pierderea garantiei.
Pentru evitarea suprasolicitarii bateriei, prezentati-va din timp la unitatile service atunci când sesizati aparitia primelor rateuri de pornire a motocicletei dumneavoastra.
Datele privind verificarea tehnica si validitatea corectitudinii incarcarii se inscriu in declaratia vanzatorului final. Ele conditioneaza garantia.

e. neutilizarea bateriei pe o perioada mai mare de 30 de zile

Inainte de a scoate bateria din folosinta pentru o perioada de timp, incarcati complet bateria. In cazul unei autodescarcari mici, nivelul electrolitului si densitatea trebuie sa fie controlate la 30 zile. Daca densitatea este mai mica de 1,24 k/cmc este recomandabila reincarcarea bateriei. Daca tensiunea e mai mica de 12,4 V se recomanda reincarcarea bateriei pe redresor.
Va sfatuim sa evitati stationarea indelungata a motocicletei (1 luna), in special in timpul sezonului rece. De preferabil
ar fi demontarea bateriei si depozitarea ei intr-un spatiu corespunzator, pana la reutilizare.

f. masuri de protectie
 • Bateriile contin electrolit = acid sulfuric! Acesta este foarte coroziv, putand cauza rani grave!
 • Daca acidul v-a atins ochii, spalati cu multa apa si consultati de urgenta un medic.
 • Daca acidul v-a atins hainele, spalati imediat cu sapun si clatiti cu multa apa.
 • Nu lasati niciodata bateriile sau acidul la mana copiilor. Gazul care se degaja in timpul incarcarii este exploziv!
 • Este strict interzisa prezenta unor flacari deschise sau producerea de scântei în preajma bateriei montate sau supusa procesului de încarcare pe redresor. Pericol de explozie!!

g. reciclarea bateriilor. protectia mediului

Bateriile uzate sunt considerate deseuri periculoase. Este interzisa aruncarea bateriilor uzate! Orice cumparator este obligat prin lege de a preda bateria uzata spre colectare si valorificare la centrele special amenajate. Este obligatorie returnarea unei baterii uzate, odata cu achizitionarea uneia noi, conform HG 1132/2008.

2. GARANTIA

Garantia bateriilor este valabila 6 luni de la data montarii. Certificatul de garantie oferit odata
cu achizitionarea bateriei, trebuie pastrat, alaturi de bonul fiscal sau factura.
Varta: Garantia bateriilor de pornire VARTA este de 6 luni pentru bateriile moto. In cadrul termenului de garantie, daca bateria prezinta defecte de fabricatie se inlocuieste cu o baterie noua, care beneficiaza in continuare de garantie pe perioada ramasa.

Volton: Bateria moto Volton este garantat timp de 6 luni de functionare, dar nu mai mult de 10 luni de la livrare, in cazul respectarii conditiilor de depozitare, intretinere si exploatare. Bateria cu defect de fabricatie constatat in perioada de garantie, va fi remediata sau inlocuita gratuit cu o baterie de aceeasi capacitate. Bateriile reclamate vor fi tratati in conformitate cu Legea 449/2003 si OG21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru verificarea in termen de garantie, utilizatorul are obligatia de a prezenta bateria curata, in stare incarcata, impreuna cu cerificatul de garantie si actul aditional cumpararii bateriei (bon fiscal sau factura). Constatarile si mentiunile din certificatul de garantie se vor face numai de catre service-urile autorizate.

Anularea garantiei

Se pierde dreptul de garantie si nu se inlocuiesc bateriile in urmatoarele cazuri:
 • nu sunt insotite de acte originale
 • lipsa, distrugerea sau modificarea datelor inscrise de producator pe baterie
 • nu prezinta viza de verificare a instalatiei electrice in termenul prevazut in certificatul de garantie
 • nu au rezolutia in clar "defect de fabricatie" aplicata de un service autorizat
 • au carcasele sparte (explodate) sau bornele deteriorate
 • sunt inghetate sau au placile deformate dupa inghet
 • au fost folosite nerecorepunzator printr-o alegere diferita de specificatia tehnica a motocicletei
 • urme de supraincarcare (dopuri cu depuneri de masa activa, densitati variate de la un element la altul, electrolit colorat, nivelul electrolitului sub limita admisa (15 mm deasupra placilor)
Atentie! Costurile de remediere ale eventualelor reclamatii nefondate vor fi suportate de catre client. Bateriile vor fi diagnozate exclusiv la un service autorizat sau la sediul firmei.

3. POLITICA DE RETURNARE

Produsele achizitionate la distanta se pot returna conform O.G. 130/2000 (aplicabila persoanelor fizice). Acestea se pot returna in ambalajul original si in aceeasi stare in care au fost receptionate, in termen de 10 zile lucratoare de la primire. Returnarea produselor se face pe cheltuiala clientului, folosindu-se acelasi serviciu de transport prin care s-a facut expeditia. SC VESNA GC SRL va inapoia contravaloarea comenzii in cel mult 30 de zile de la data denuntarii in scris a contractului. Suma inapoiata cat si conditiile de returnare nu includ cheltuielile de transport. Nu se accepta petru returnare produse care prezinta modificari fizice, lovituri, ciobiri, zgarieturi, etc.!!!

Conditii generale de returnare
Produsele care nu sunt conforme specificatiilor de pe site din momentul trimiterii comenzii se pot returna fara implicarea unor costuri suplimentare din partea clientului, in urma unor notificari scrise in care se va specifica natura lipsei de conformitate. Clientul poate solicita returnarea contravalorii produsului sau inlocuirea cu unul conform. Daca SC VESNA GC SRL nu poate inlocui produsul cu unul conform, va restitui contravaloarea produsului.
SC VESNA GC SRL poate percepe taxe suplimentare pentru returnarea produselor uzate, deteriorate, fara ambalaj etc., pentru aducerea lor la starea initiala. Aceste taxe pot avea o valoare cuprinsa intre 5-50% din valoarea initiala a produsului, in funtie de gradul de afectare a formei initiare a produsului/coletului.